Сангрия

Сангрия

Чудесно предложение за лятна напитка е испанската Сангрия.

Как да си направим сами сангрия?

Сангрия

Това е оригиналната рецепта за сангрия, според общото законодателство в Испания и Португалия.

Има много начини да направите сангрия, както рецептата, така и произходът на тази напитка са трудни за определяне. Една от теориите, която има най-голяма подкрепа, е тази, която гласи, че тази обичана напитка е родена на Иберийския полуостров (Испания и Португалия) преди повече от два века. Селяните го приготвяли като ободряваща напитка, като добавяли към виното продуктите, които имали под ръка, и го пиели много студено.

За да се доближим до оригиналната рецепта, се свързахме с Хосе Луис Бенитес, генерален директор на Испанската федерация по вино, който потвърждава, че „няма една единствена рецепта за сангрия“, така че ние се позоваваме на съставките, включени в законодателството на Общността, където е защитена само сангрия, произведена от вино в Испания и Португалия.

Според определението, дадено от Европейския съюз, популярната испанска напитка се прави с:

 1. Вино.
 2. Екстракти или натурални есенции от цитрусови плодове със или без сок от тези плодове, които могат да имат твърди частици от кората или пулпа.
 3. Може да добавите подправки.
 4. Може да се добави въглероден диоксид.

Европейският съюз също определя, че не могат да се добавят оцветители и съдържанието на алкохол трябва да бъде между 4,5 и 12 %.

Въпреки че можем да считаме, че традиционната сангрия е тази, приготвена с вино, тъй като е напитка с популярен произход в някои райони на Испания, виното се заменя с кава или сайдер. Ако се прави с бяло вино и в този случай се нарича бяла сангрия. Този популярен произход също означава, че не се счита за коктейл, защото за това сместа трябва да е създадена от барман и да има специфична подготовка.

В съответствие с цялата информация, която има, това е нашето предложение за рецепта:

 1. Бутилка червено вино, за предпочитане младо.
 2. Два портокала и един лимон – кората и пулпата се отделят, но се използват и двата.
 3. Една супена лъжица захар.
 4. Пръчка канела.
 5. Сода или спрайт.
 6. Лед.
 7. Сервирайте много студено.

Хосе Луис Бенитес ни обяснява, че тъй като това е непринудена и свежа напитка, която се пие с лед, това е и начин да представим виното на тези, които не са посветени.

Сангрия е напитка, която се произвежда и като първокласна напитка, бутилирана в стъкло за да се сервира в ресторанти. Изнася се много за Европа и САЩ, а все повече и за Латинска Америка.

Хосе Луис Бенитес е генерален директор на Испанската федерация по вино. Той всяко лято потвърждава оригиналните съставки на най-популярната напитка. 

Сангрия е дума, която пътници от цял ​​свят знаят как да произнасят на испански, една от най-популярните напитки сред тези, които посещават Испания. На 22 декември се отбелязва Световният ден на сангрията и е възможно да я намерите в почти всички барове.

Прочетете още интересни статии в нашия блог.

Последвайте ни и във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *